Procentul deseurilor reciclate trebuie sa ajunga la 70% pana in 2030, de la 44% cat este in prezent, conform propunerii legislative adoptate recent.
Deputatii vor ca pachetul privind deseurile sa limiteze la 5% procentul gropilor de gunoi ecologice, care au un efect negativ asupra mediului si sa reduca risipa alimentara cu 50% pana in 2030. Parlamentul va negocia acum cu Consiliul de Ministri.
Cifrele pentru 2014 arata ca 44% din toate deseurile municipale la nivelul UE sunt reciclate sau compostate, fata de doar 31% in 2004, iar pana in 2020, statele membre UE ar trebui sa recicleze sau sa composteze peste 50% din deseuri.
“Parlamantul a aratat cu o larga majoritate ca este increzator in tranzitia catre economia circulara. Am decis sa revenim la tintele ambitioase de reciclare si utilizare a gropilor ecologice propuse initial de Comisie in 2014. Cererea de materii prime de catre economia mondiala ar putea creste cu 50% in urmatorii 15 ani. Pentru a combate aceasta tendinta, trebuie sa adoptam un model de dezvoltare circulara care sa pastreze materialele si valoarea lor in circulatie, singura solutie pentru a mentine sustenabilitatea si cresterea economica”, a spus raportorul Simona Bonafè.
Deseuri si ambalaje
Pana in 2030, cel putin 70% (greutate) din deseurile municipale (de la case private si mici afaceri) ar trebui sa fie reciclate sau pregatite pentru reutilizare (verificate, curatate sau reparate), spun deputatii. Comisia propusese 65%. Pentru materialele de ambalare, cum ar fi hartia si cartonul, plasticele, sticla, metalul si lemnul, deputatii propun o tinta de reciclare de 80% pana in 2030, cu tinte intermediare pentru fiecare material in 2025.
Gropile de gunoi
Propunerea legislativa limiteaza la 10% pana in 2030 procentul de deseuri municipale duse la groapa de gunoi. Deputatii propun o reducere de 5%, cu posibilitatea unei extensii de 5 ani in anumite conditii pentru statele membre care au utilizat gropile de gunoi pentru mai mult de 65% din deseurile municipale in 2013.
Risipa alimentara
Risipa alimentara in UE este estimata la aproximativ 89 milioane de tone sau 180 kg/capita/an. Deputatii cer o tinta de reducere a risipei alimentare de 30% pana in 2025 si de 50% pana in 2030, prin comparatie cu 2014. Ei propun o tinta similara pentru deseurile marine.
In 2014, Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda si Suedia nu au trimis niciun deseu municipal la gropile ecologice, in timp ce Cipru, Croatia, Grecia, Letonia si Malta inca trimit trei sferturi din deseurile municipale la astfel de gropi. Desi gestionarea deseurilor in UE s-a imbunatatit considerabil in ultimii zeci de ani, aproape o treime din deseurile municipale sunt inca trimise in gropile de gunoi ecologice si mai putin de jumatate este reciclat sau compostat, cu mari variatii intre statele membre. Imbunatatirea administrarii deseurilor ar putea avea beneficii pentru mediu, climat, sanatatea umana si economie. (A.D.).